Vrijdag 15 mei

De dag begon met regen in de loop van de ochtend werd het droog.
Souvenirs en Texelse producten gekocht in Den Burg. Hierna nog een boswandeling gemaakt.
Na de middag een bezoek gebracht aan kaasboerderij ‘Wezenspyk’ hier wordt de Echte Texelse Boerenkaas gemaakt. Dit is kaas, bereid uit melk, die vers van de koe, direct in de kaastobbe wordt verwerkt. Kaasboer Anton Witte gebruikt de melk van zijn eigen 80 melkkoeien voor het bereiden van de kaas. Het melken van de koeien gebeurt sinds mei 2007 met een automatisch melksysteem. De koeien hebben hiervoor een halsband met een chip om.
Voor het diner zijn we naar boerderij restaurant ‘Catharinahoeve’ gegaan waar we een pannenkoek hebben gegeten.

Wezenspyk:
De naam Wezenspyk komt af van polder Wezenspyk. Dit is een kleine polder, van ongeveer 9 hectare, gelegen halverwege de dorpen Den Burg en Den Hoorn aan de rand van het oude land van Texel.
Deze polder was tot 1981 bezit van (stichtingen die voortkwamen uit) het Weeshuis Texel. Tot 150 jaar geleden stond er bij de dijk van deze polder een opslagschuurtje voor granen etc. een spyk genaamd.
Op de hoogste plaats in de omgeving van deze polder is eind 19e eeuw een stolpboerderij neergezet, die de naam Wezenspyk kreeg.
Het is wel aardig om te weten dat deze stolp eerst zo’n 15 km verderop in de buurt van Oosterend heeft gestaan, steen voor steen is afgebroken en met paard en wagen is verplaatst en weer opgebouwd.

Foto 1,2,& 3 – kaasboerderij Wezenspyk
Foto 4 – Texelse produkten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *