Dinsdag 27 April

Vandaag naar het noordelijkste puntje van Texel waar we de vuurtoren (Eierland) hebben beklommen. Het uitzicht was geweldig.

Vuurtoren Eierland.
De eerste steen werd gelegd door de ontwerper Quirinus Harder op 25 juli 1863. De toren is gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Op 1 november 1864 is de vuurtoren ontstoken door Kikkert. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3000 meter.
Tot 1910 brandde de vuurtoren op petroleum. In 1927 werd dit vervangen door pharoline. Daarna werd de toren geëlektrificeerd. De toren werkte na 1883 ook als kustwacht.
De toren was voorheen rood geschilderd, maar door verkleuring is hij in de loop der jaren roze geworden. Inmiddels is de vuurtoren opnieuw voorzien van rode verf.
Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 is de toren zwaar beschadigd. Hij is hersteld door hem met een nieuwe muur te omhullen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. De toren had toen nog maar zeven verdiepingen in plaats van de oorspronkelijke negen.
In 1977 is de toren voorzien van een rode kunststof coating.

Hierna nog even over het strand gewandeld. De bedoeling was ook om met ‘De vriendschap’ mee te varen op robbentocht, maar deze ging helaas niet door.
Dan maar naar ‘Eureka’ om een roofvogelshow mee te maken.

Foto’s volgen.

Een gedachte over “Dinsdag 27 April”

  1. Geniet nog maar even van het mooie weer, het wordt minder warm in het weekend.
    Maar misschien kunnen jullie dan van de onstuimige baren plezier hebben.
    Wat is nu de afstand tussen de vuurtoren en de zee?

    Groeten
    Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *