zaterdag 2 oktober

Vandaag begon de dag met regen. Gelukkig was het eind van de ochtend droog.

In de tweede helft van de ochtend zijn we naar Erica gegaan waar het industrial smalspoor museum gevestigd is.

Geschiedenis

In 1850 werd door enkele Amsterdammers een maatschappij opgericht met als doel, de veengebieden in het zuiden van de gemeente Emmen te ontginnen. Men kocht 2000 ha veengebied aan, nadien het Amsterdamscheveld genoemd.
In 1909 werd deze Drentsche landontginning Mij. overgenomen door de Griendtsveen Maatschappij, evenals het dorp Griendtsveen in de Limburgse Peel genoemd naar de familie van der Griendt, die daar in 1885 de vervening en de productie van turfstrooisel ter hand had genomen. In het Amsterdamscheveld kwam het zwaarte punt te liggen op de winning van de bovenste laag (bolster) die zeer geschikt was voor de fabricage van turfstrooisel. Er werden 3 turfstrooisel fabrieken, een elektriciteit centrale en werkplaatsen gebouwd. Daarom heen ontstond een nederzetting -De Peel- genoemd; met woningen en een school.
Een uitgebreid smalspoornet werd aangelegd, voor het vervoer van grondstof naar de turfstrooisel fabrieken. De zachte ondergrond maakte het gebruik van lichte locomotieven, wagons en rails nodig. Met een spoorwijdte van 90cm. en een lengte van 18km. liep de lijn van het kantoor en de werkplaats aan de Peelstraat tot aan haar vervening bij Schöningsdorf vlak over de Duitse grens. Vanaf deze lijn liepen diverse aftakkingen het veen in. Op 30 maart 1983 had de laatste rit op de Griendtsveen lijn plaats wegens de beëindiging van de activiteiten van de turfstrooisel fabrieken. De vervening activiteiten in Duitsland werden echter voortgezet. In 1984 werd 6 ha fabrieksterrein op een restant hoogveen, met daarop aanwezige veldspoor activiteiten in erf pacht uitgegeven aan de Noord Nederlandse Museum Spoorbaan.

’s Avonds zijn we nog naar het ’t Hoes van Hol-An, gelegen in het brinkdorp Oud-Aalden waar we een lekkere pannekoek hebben genuttigd.

Een gedachte over “zaterdag 2 oktober”

 1. ’n Leuk gebied
  Daar ben ik ook al eens geweest.
  Ligt Veenhuizen daar niet in de buurt?
  En het liedje van Skik, “Op fietse” dat gaat ook over dat deel van Nederland dacht ik.
  Hmmm, even geluisterd, Daniël zingt over Nieuw Amsterdam…. ik weet het nu niet meer.
  En anders moeten jullie maar fietsen huren, met de band’n vol met wind, dan giet ’t as vanzelluf.

  Veel plezier
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *