Donderdag 15 september

Groenlo
Door Groeno gelopen om een gedeelte van de stadsmuur en de kanonnen te zien.

Het Beleg van Groenlo (ook wel: het Belegh van Grol) in 1627 was een door Frederik Hendrik opgezette belegering van de door de Spanjaarden bezette veste Grol (tegenwoordig Groenlo geheten), ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Het beleg duurde van 20 juli tot en met 19 augustus, waarna Grol zich moest overgeven aan de belegeraars. Onderdeel van het beleg was de aanleg van een circumvallatielinie rondom de stad, om te verhinderen dat Grol versterkingen zou ontvangen en om een ontzet te voorkomen. Hendrik van den Bergh, een Nederlands edelman in Spaanse militaire dienst, probeerde inderdaad Grol nog te ontzetten met een groot leger, maar hij kwam te laat. Grol zou Staats blijven tot het eind van de oorlog. Meer info op wikipedia

Eibergen
Vandaag naar Eibergen om met een fluisterboot door de Berkel te varen.

Ook bij de Mallumsche molen geweest.

De Mallumsche Molen is een onderslag watermolen in Mallem in de Nederlandse gemeente Berkelland. De vroegste vermelding van deze watermolen stamt uit 1424. De huidige molen is in 1748 gebouwd, nadat zijn voorganger in 1746 afbrandde. Oorspronkelijk bevond zich aan de overzijde een oliemolen, die in 1917 is gesloopt. De molen maakte deel uit van het Hof te Mallem.

De Mallumsche Molen heeft tot 1943 gemalen. In 1948 werd stichting De Mallumse Molen eigenaar van het gebouw. De stichting begon al snel met restauratie tot maalvaardige molen. Behalve korenmolen is de molen ook als pelmolen in bedrijf, en er worden regelmatig op zaterdagmiddag demonstraties pellen verzorgd.

De molen is een rijksmonument. Dit geldt ook voor de sluis bij de molen en het bijbehorende muldershuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *