1e kerstdag

Eerste kerstdag op Texel beginnen we met een ontbijtje.

Rond een uur of tien naar de Slufter en naar de waddenkant van Texel.

De weergoden zijn ons goed gezind tijdens onze wandeling, wel water koud.

De ijzeren kaap.

Scheepsbaken aan de Waddenzeedijk, nabij de Oostkaap. Dit ijzeren baken werd in 1854 ontworpen door Q. Harder van het Loodswezen, die ook de Eierlandse vuurtoren ontwierp. Het baken, bestaande uit een gietijzeren drie-assige constructie van vier segmenten, stond aan het hoofd van de oude haven voor de oestervissers (zie: Oesterstraat), die hier van 15 oktober 1844 tot 12 november 1860 lag. Samen met de toren van de NH-kerk van Oosterend vormde dit ‘vuurloze’ baken een bakenlijn ten behoeve van de scheepvaart op de Texelstroom, een vaargeul op de Waddenzee. Na de reconstructie en het op Delta-hoogte brengen van de waddendijk staat de IJzeren Kaap nu buitendijks. Naar deze kaap is ook de Oostkaap genoemd; een weg buiten Oosterend die vanaf de splitsing Achtertune/Nieuweschild in noordoostelijke en bij Zevenhuizen in zuidoostelijke richting loopt tot aan de oude waddendijk nabij de IJzeren Kaap.

De Slufter

Na de middag ontspannen in ons huisje met een hapje en een drankje.

Meer foto’s volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *