dinsdag 15 oktober 2013

Een mooie dag op Texel waar we ‘s-morgens naar Ecomare zijn geweest, hier werd het verhaal van de potvis verteld.

Het kadaver van de potvis, die dood op een zandplaat bij Texel aanspoelde, bleek een waardevolle schat te herbergen. Tijdens het ontleden van het dier door medewerkers van Ecomare, werd in de endeldarm een uitzonderlijke hoeveelheid ambergris aangetroffen. Deze stinkende brokken zijn zeer zeldzaam en van grote waarde voor de parfumindustrie. Afgelopen december spoelde de dode potvis Enkele dagen na de levend gestrande bultrug aan en is daardoor nauwelijks in het nieuws geweest. Het bijna 30 ton wegende volwassen mannetje was doodgegaan op zee en op de Razende Bol aangespoeld. Potvissen zijn de grootste tandwalvissen op aarde en komen niet vaak in de Noordzee. Groot was de verrassing toen uit de endeldarm van de potvis enorme brokken ambergris kwamen. Het was al bijzonder om een dode potvis te vinden, de vondst van de ambergris in het kadaver maakte hem uitzonderlijk. Normaal wordt ambergris uitgepoept en daardoor soms in kleine hoeveelheden van hooguit enkele kilo’s gevonden op het strand. Bij deze potvis gaat het om vijf brokken ambergris met een totaalgewicht van 83 kilo, opgehoopt in de endeldarm.

Zie verder: http://www.ecomare.nl/bezoek-ecomare/nieuwspagina/news/schat-in-aangespoelde-potvis/

’s Middags meegegaan met een paddenstoelen excursie, waar we 46 verschillende soorten gespot hebben.

2 gedachtes over “dinsdag 15 oktober 2013”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *