dinsdag 15 en woensdag 16 april

dinsdag 15 april 2014
Vandaag naar het Nederlands openlucht museum in Arnhem.
Hier rijden oude trams van oa de RET.

Windkorenmolen uit Delft 1696


De RET tram naar Charlois


Overzicht vanaf de windkorenmolen.

woensdag 16 april 2014
Eerst ontbijten en dan naar het Kootwijkerzand voor een wandeling. Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied op de Veluwe in de provincie Gelderland. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa.

Kootwijkerzand

Na de wandeling op het Kootwijkerzand naar het Aardhuis in Hoog Soeren. We zijn met de boswachter door dit natuurgebied gelopen en hebben daar herten en zwijnen gezien.Het AARDHUIS dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het AARDHUIS is gebouwd. Dit is een pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo nabij Hoog Soeren (Apeldoorn).
De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).
In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding “Jachtchalet”.

Het gebouw is een Rijksmonument. Tijdens de regeringsperiode van H.K.H. Prinses Juliana is het Aardhuis gerenoveerd. Veel van het oorspronkelijke karakter bleef hierbij behouden. De “Aardmannen”, oerbewoners van “hun berg” en vanaf 1861 in het huis aanwezig, kregen weer hun vertrouwde plaats!

Een gedachte over “dinsdag 15 en woensdag 16 april”

 1. Hallo vacantiegangers

  Grappig, die tram naar Charlois.
  Doet me denken aan een mop die ik deze week hoorde: “Het is groen en het reist terug in de tijd”……. de bus naar Katwijk!
  En om nou helemaal naar de veluwe te gaan om zwijnen te zien? Die hebben we in Rotterdam ook genoeg, hoewel die het aankijken niet waard zijn natuurlijk.
  Het gebouw van Radio Kootwijk is erg imposant, het komt trouwens in een heel andere omgeving voor in een stripverhaal van “De Partners” dat momenteel in afleveringen wordt gepubliceerd in de Eppo.
  Als het verhaal compleet is, stuur ik jullie wel een kopie van het complete verhaal.

  Veel plezier daar en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *